interview i29

Jeroen & Jaspar

Element 01 is ontworpen door de Nederlandse ontwerpstudio i29, opgericht door Jeroen Dellensen en Jaspar Jansen. i29 staat bekend om zijn gedurfde ontwerpen en spannende interieurs die uitblinken in eenvoud. Plekken met een sterke identiteit; puur en vrij van onnodige overdaad of opsmuk.

Waarom wilden jullie een lockerkast ontwerpen?
(Jaspar) Omdat we die zelf miste in de projecten die we doen. Steeds meer plekken zijn óók een werkplek geworden. Dat heeft de behoefte aan een lockerkast enorm laten groeien. Traditionele lockerkasten worden meestal niet vrij in de ruimte geplaatst; met dit kastensysteem kan dat wel.

Wat was jullie inspiratie voor het design?
(Jaspar) We hebben lang geleden een soortgelijke kast — zonder lockers — ontworpen.
(Jeroen) Het was een custom design, geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse kunstenaar Donald Judd. Het toepassen van vlakverdeling in kleuren is ons altijd blijven fascineren.
(Jaspar) Vanuit die blokstructuur hebben we gezocht naar verfijning en detaillering. De verschillende afmetingen van het “grid” en de verscheidenheid aan materialen en kleuren maken een subtiele grafische vlakverdeling mogelijk.

“We hopen interieurarchitecten te inspireren, en te stimuleren om de modulaire kast volledig naar hun eigen hand te zetten”

Wat maakt het een geslaagd ontwerp?
(Jaspar) Ik denk dat je als interieurarchitect altijd zoekt naar los meubilair dat zich voegt naar het ruimtelijk ontwerp, maar niet ‘onzichtbaar’ is. Die balans was voor ons essentieel. We willen dat dit meubel een verrijking is en dat het gelaagdheid brengt in het interieurontwerp. Maximale variatie binnen de grenzen van het ontwerp.
(Jeroen) En die variatie is aan de architect. Dat is echt de gedachte, het is niet onze kast. We hebben er een tijdje over gedacht om het merk white label te noemen; een wit canvas waar je zelf alle kanten mee op kan.

Letterlijk, want alle kanten doen ertoe.
(Jaspar) De alzijdigheid is heel belangrijk. Best wel revolutionair binnen de lockerindustrie. Er is heel goed nagedacht over de voor- en achterkant en de combinatiemogelijkheden.

En dat zich gedraagt als een kameleon.
(Jeroen) Het schikt zich letterlijk naar de omgeving, en voegt tegelijk kwaliteit, flexibiliteit en functionaliteit toe. Door de materialen gaat het een relatie aan met de omgeving. Het is geen op zichzelf staand blok.

Het is dus geen i29 meubel?
(Jaspar) Wellicht herken je onze manier van denken, detaillering en niveau van afwerking, maar dit ontwerp is tot stand gekomen om alle interieurarchitecten, waaronder wijzelf, de mogelijkheid te bieden de kast per project volledig naar hun eigen hand te zetten.

Designed for freedom is de hoofdboodschap. Hoe vertaalt vrijheid zich naar het ontwerp? 
(Jeroen) Om vrijheid te ervaren zijn restricties nodig. Vrijheid hangt samen met grenzen, en balans. Bijna alles is mogelijk, maar het grid zorgt ervoor dat de vrijheid niet tot chaos leidt.